Cumartesi , 16 Ocak 2021
1. Toxoplasmosis (Toksoplazmozi) nedir?
Toxoplasma gondii isimli tek hücreli bir parazitin (protozoon) meydana getirdiği bir hastalıktır. Yaygın olarak kedi dışkısından insana geçer. İnsana buluştığında hücre içinde parazit olarak yaşamaya devam eder. İnsan haricinde 300 kadar omurgalı hayvanda da bulunur. Enfeksiyonun ilk evre döneminde taşizoit (endozoit) denen bazı formları, nöronlar, endotelyum, karaciğer parankim hücreleri, lökositler ve diğer pek çok hücrede bulunurlar. Daha sonra doku kistleri beyin, kalp kası, iskelet kasları, akciğerler ve diğer dokularda bulunur.
2. Nasıl bulaşır?
İnsana bulaşma daha çok enfekte kedi dışkısı ile kontamine yiyecekler, içecekler ve ellerle pişmemiş veya az pişmiş kistli etlerin yenmesi, çiğ yumurta ve çiğ süt içilmesi ile olduğu gibi kan transfüzyonu, organ transplantasyonu ve transplasental yolla da olmaktadır.
Bulaşmada rol oynayan diğer faktörler:
11. Hamilelikte toksoplazmaya bağışıklık olmadığı saptanırsa ne yapılmalıdır?
Yukarıda bahsedilen noktalara dikkat edilmelidir. Ek olarak, dışarıda yemek yerken, çiğ et ve çiğ et barındıran gıdalar tüketmemeye dikkat etmenin yanında, yapraklı sebze ve meyveleri de çok dikkatli tüketmelidir. Mümkünse ev dışında herhangi bir yerde salata yememeli, evde bu gıdaları hazırlarken çok iyi yıkamalı, sirkeli ve tuzlu suda bekletip tüketmelidir.
Eylül 10, 2019
Şubat 19, 2016
Eylül 6, 2015
Ağustos 22, 2015