Cuma , 26 Şubat 2021
Tapulu bir mülkünüze ait ada ve parsel bilginizi, internetten sorgulamanız mümkün. Sadece Ada/Parsel bilgileri ile sorgulayabileceğiniz arsa veya tarlanıza ait bilgilere ulaşabilirsiniz, hemde ücretsiz olarak. Sorgulamasını yaptığınız arsa veya Tarlanızı Google Uydu görüntüsü üzerinde nereye isabet ettiğini de öğrenebilirsiniz. Ama Tapu kadastro Ada/Parsel sorgulamasını nasıl yapacağım?
Bir taşınmaza ait temel bilgiler, Pafta, Ada ve parsel bilgileridir. Tapunuzda bu bilgiler yer alır, ama sorgulama için Pafta bilgisine gerek yoktur. Sadece tapuda yazan Ada/Parsel numarası yeterlidir. O zaman bu sorgulama ile bilgilerimi nasıl öğrenirim diyemerak edenler için hazırladığımız bu yazıda, sistem nasıl kullanılır, hangi bilgilere ihtiyaç duyulur anlatmaya çalıştık.
Arsa veya tarlamızı haritada, Uydu görüntüsü üzerindeki konumunu görmek ve parsel bilgilerine ulaşmak için TKGM sisteminde kayıtlı olan, ve sisteme girilmiş olması şartıyla sorgulayabilirsiniz. Ayrıca 5 adet komşu parselleride görebilirsiniz.
Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından hizmete sokulan yeni bir uygulama olan ” Parsel Sorgu ” ile yapabilecekleriniz aşağıda detaylı ve resimli olarak anlatılmıştır.
Tkgm ( Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ), Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı, Coğrafi Sistemler Genel Müdürlüğü tarafından yayına sokulan uygulama ile sahibi olduğunuz, yada ada ve parsel bilgilerini bildiğiniz bir parsele ait bilgileri Harita üzerinde göremenize olanak veren bir sistemdir. Sistem üzerinden ayrıca Koordinat ile sorgu yaparak, parsel bilgilerine de ulaşabilirsiniz.
Parsel sorgulaması yapmanın iki yolu vardır, yerini ve bağlı olduğu tapu kütüğü bilgilerini bildiğiniz bir parselin, coğrafi olarak konumunu harita üzerinde görebilirsiniz. Bunun için hiyerarşik olarak, İl, İlçe, Mahalle bilgisini seçtikten sonra o mahalleye ait ada bilgileri yüklenir ve açılır kutudan ada seçimi yapmanız gerekmektedir, ada seçiminden sonra ise o adaya ait parsel bilgileri yüklenir, parsel numarasını da seçtikten sonra “Sorgula” butonuna bastığınızda, sistemde kayıtlı bir parsel ise hemen alt kısımda bulunan bölgeye bir Google haritası Uydu görüntüsü gelir ve üzerinde seçimi yaptığınız, sorguladığınız parselin kayıtlı olan konumu gösterilir.
Sorgulamayı yaptıktan sonra, ekranda bulunan parsele komşu parselleri de görebilirsiniz, bunun için sorgulama yaptıktan sonra, üstta çıkan bir menü içinden “Komşu parselleri göster” ile yapabilirsiniz. En fazla 5 adet komşu parsel sorgulama üzerinde görüntülenir.
Sorgulamasını yaptığınız Kadastro parselini, dilerseniz yazdırabilirsiniz, bunun için üst kısımda bulunan ” Yazdır ” ‘a tıklayarak yapabilirsiniz. Kadastro parselinin bilgileri ile birlikte yazıcı formatın da bir evrak şeklinde çıktı alabilirsiniz.
Sorguladığınız kadastro parselini bilgisayarınıza indirebilirsiniz, indirme verisi Geojson formatın dadır, bu verileri Google earth programında açabilirsiniz, bunun için bir converter kullanmalısınız, Kml olarak dönüşüm yaparak indirdiğiniz verileri Google earth programında da açabilirsiniz.
Sorgulamasını yaptığınız, parsel için altlığı Google veya Bing uydu görüntüsü olarak seçebilir, dilediğiniz haritanın görüntülenmesini sağlayabilirsiniz.
Tkgm sitesinden, koordinat bilgisi ile sorgulama da yapabilirsiniz. Bunun için sorgulamasını yapacağınız yerin Coğrafi koordinatını ondalık olarak bilmeniz gereklidir, Bunu Google Earth programından elde edebilirsiniz. Google Earth programından alacağınız koordinat bilgilerini sistemde en üstte bulunan Coğrafi sorgu seçeneğini seçtikten sonra gelen ekranda, ilgili yerlere koordinatları yazarak sorgulama yaparak bulabilirsiniz.
Bu sorgulama sonunda, girdiğiniz koordinatlara rastlayan bir parsel varsa, bunun bilgileri aynı şekilde gelir ve sorgulama ekranı yukarıda yapılan İdari Sorgu gibidir, indirme, yazdırma vb. diğer işlemleri aynı şekilde yapabilirsiniz.
Not: Sorgulamasını yaptığınız parsel bilgileri, resmi amaçlı kullanılamaz ve bu bilgiler ile bir hak iddia edilemez ve sonuçlar Kadastro sisteminde bulunan kayıtlardır ve yaklaşık olabilir. İleride mağduriyet yaşamamanız için , bu sorgulamanın sadece bilgi amaçlı olduğunu unutmayınız.
https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/
Ocak 29, 2021
Nisan 5, 2020
Mart 20, 2020
Mart 19, 2020