Sistem yöneticiliği ve sistem yöneticisi bir kurum yada kuruluşun teknolojik ihtiyaçlarını analiz ederek nelere ihtiyaç duyulduğunu tespit ederek, bu ihtiyaçlara cevap verebilecek, bilgisayar sistemlerini kurma, buna bağlı elektronik cihazları tespit etme ve sisteme entegre etme, uygun donanım ve yazılımları kurma ve güvenliği ile ilgili tedbirleri lan kişiye denir. Bu kişler kendileri için genellikle IT kısaltmasını kullanırlar.
Sistem yönetisinin görevleri nelerdir
Sistem yöneticisi, bilgisayar ve bağlı teknolojik cihazların ve bunları kullanan elemanların ve sistemin doğru çalışabilmesi için gerekli altyapıyı kurmak ve koordine etmekle görevlidir.
Uygun cihaz ve yazılımları seçmek ve ihtiyaçlara uygun sistemi kurabilmek için detaylı analizleri ve raporları yapar ve buna uygun olarak sistemi tasarlar.
Tasarlanan sisteme bağlı ekipmanların uygun olarak entegre edilmesini sağlar. Bu ekipmanların kullanıcıların gerekli ve yeterli eğitimlerini almalarını sağlar.
Tasarlanan sistemin eksi yönlerini bularak zayıf noktaları tespit ederek aksayan yönlerin düzeltilmesi için gerekli çalışmaları yapar.
Sistem yöneticisi, sonuç olarak kurduğu sistemin güvenliğini almak zorundadır, gerekiyorsa yedekleme ve bakım işlemlerinide zamanında ve aksatmadan yapar, süreçiçinde gelişen teknolojik gelişmeler sonucunda sistemin gelişmesini ve yenilenmesi de sağlmak görevleri arasındadır.