Pazar , 7 Mart 2021
Patrona Halil isimli bir Koramiral rütbesinde eski yeniçeri ağası olduğu bildirilen bir isyancının, başını çektiği ve Osmanlıda yaşanan en büyük ayaklanmalardan birisidir. patrona Halil isyanı ile birlikte Osmanlıda Lale devri diye bilinen devir kapanmıştır ve Padişah tahttan inmek zorunda kalmış, isyanın sonunda ise patrona Halil öldürülmüştür.
28 Eylül 1730 yılında, Patrona Halil idaresinde başlayan ayaklanmanın asıl sebebi, halkın yoksulluk içinde yaşarken, saray ahalisi ve başta Sadrazam Damat İbrahim Paşa olmak üzere, birçok üst düzey Osmanlının, sarayda zevk-ü sefa içinde yaşaması, isyancıların eline koz vermiş ve kısa sürede İstanbul’u tamamen kontrol eder hale gelmişlerdir. İsyanın temelinde ise Şeriat’ın geri gelmesi talep edilmekteydi.
İsyanda, Patrona Halil, Damat ibrahim Paşa başta olmak üzere, birçok üst düzey yöneticinin idam edilmesini istemiştir. Bu istek padişah tarafından kabul edilmiş ve Damat ibrahim paşa ve yanındaki 25 kişi boğdurulmuş ve patrona Halile teslim edilmiştir.
Bununla yetinmeyen Partona Halil daha sonra, padişahın tahttan inmesini ve yönetim değişikliği istemiş, bunuda kabul eden, 3. Ahmet, tahtı yeğeni olan 1. Mahmud’a bırakmak zorunda kalmıştır.
1.mahmud, ise Patrona Halil üzerine askeri olarak, saldırmak ve savaşmak yerine, idareci bir politika ile beklemiş ve isteklerini yerine getirmeye devam ederken, diğer yandan da, Patrona Halil’in etrafında bulunan elebaşlarını, ayırmaya ve bölmeye odaklı planlar yapmaya devam etmiştir.
1 Mahmud, Divan-ı Hümayun toplantısı hazırlar ve Patrona Halil ve tüm elebaşlarını bu toplantıya çağırır. Burada Muhafızlarla, Patrona Halil ve erkanı birbirinden ayırdıktan sonra, bir baskınla hepsini öldürür. Bu şekilde isyan resmen bastırılmış olur ve 1. Mahmudun saltanatı resmen başlar ve Osmanlıda lale devri son bulur.
Yaklaşık 2 ay süren bu isyan sonrasında, Patrona Halil isyanı kalıntıları sona erdirilip I. Mahmud’un gerçek saltanatı başladı.
Ocak 2, 2019
Şubat 9, 2018
Temmuz 7, 2017
Nisan 21, 2017