Pazar , 17 Ocak 2021
Aracınıza Lpg sistemi taktırmaya karar verdiniz ve veya Ruhsata işlenmemiş Lpg li bir araç satın aldınız, yapmanız gerekenler tabiki Lpg’yi ruhsata işletmek olacaktır. Lpg sistemi olduğu halde ruhsatınızda bu işli değilse Hem cezai işleme maruz kalır hemde aracınız bağlanır ve trafikten men edilir. Bu yüzden Lpg taktırılan bir araç için en geç 1 ay içinde mutlaka ruhsata işlenmesi gerekmektedir.
Araca takılan Lpg yi 1 ay içinde ruhsata işletmez ve trafikte yakalanırsanız cezası 88,00 TL ( Peşin 66,00 TL) ve İşletinceye kadar trafikten men ile karşılaşırsınız.
Lpg takılan aracın bu durumunun ruhsata işlenmesi için Muayene işlemine girmesi gerekmektedir, bu yüzden lpg taktırılan araçlara extra muayene yaptırmak yerine, Faturanın muayene zamanı kesilmesi gibi durumlar yaşanmaktadır, bu durumda Lpg aracın ruhsatsız olarak kullanılması anlamına gelmektedir ve cezai işlem gerektirmektedir. Ayrıca bu arada aracın satılarak şehir değiştirmesi durumunda Lpg takılan şehirde yapılması gereken işlemler nedeniyle extra masraflar çıkmaktadır.
Lpg hangi ilde takıldıysa sızdırmazlık sadece o ilden alınabilir. Muayene için gerekli belgelerden birisi olan sızdırmazlık belgesi İl makina mühendisleri odaları tarafından verilmektedir, bu yüzden montajı başka ilde yapılan sistemlere kendi ilinizde sızdırmazlık belgesi almanız da mümkün değildir.
Araca takılan Lpg sistemine ait dökümanlar montajı yapan firma tarafından verilir, Aracın Ruhsatı, Planı ve projesi, garanti belgesi, sistemi kontrol eden Makina mühendisi yeterlilik belgesi ve Lpg Faturası mutlaka olmalıdır. Fatura kesim tarihinden itibaren 1 ay süreniz vardır aksi halde tekrar proje çizdirmek zorundasınız. 1 ay içinde muayeneye girerek ruhsatınızı işletmelisiniz. Bu belgeler ile montajın yapıldığı ildeki makina mühendisleri odasının sızdırmazlık test merkezine giderek sızdırmazlık raporunuzu almalısınız. Makina mühendisleri odası randevu ile çalışır ve http://lpgrandevu.mmo.org.tr/ adresinden alabilirsiniz.
Muayene işleminde Makina mühendisleri odasından alacağınız Sızdırmazlık raporu kesinlikle gerekmektedir. Aracın Muayene işlemine giderken sızdırmazlık raporu ve ek-1 formunu doldurmanız gerekmektedir, bu formu muayene öncesi doldurmanız gerekmektedir.
Ek-1 formu szıdırmazlık belgesi alırken değil Tüvtürk muayenesi sırasında gerekmektedir.Aracın Lpg işletme sürecinde montaj fatura tarihi sonrası 1 ay içinde muayeneye girmesi gerekmektedir, Lpg için gerekli belgeler sızdırmazlık raporu ve ek-1 formudur, bunların dışında normak muayene için gerekli olan yeterliliklerinde sağlanması gerekmektedir. Araç muayene ücretleri otomobiller için 182.72 TL dır. Diğer araçlar için muayene ücretleri için Muayene ücretleri isimli yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.
Aracınızın muayeneden geçtikten sonra Lpg işletmeye yeterlilik kazanır, ancak bu durumun ruhsat üzerine yazılması yani işlenmesi gerekmektedir, bu işlem ise Trafik tescil bürolarında yapılır, Ruhsatınızda yakıt türünün yazdığı kısımda Benzin+ Lpg yazması gerekmektedir.
Trafik tescil Bürosunda ödeyeceğiniz ücretler 1 adet ruhsat yaprağının değişmesi durumunda 2015 yılı için 69,50 TL ücret ödersiniz.
Ocak 2, 2019
Aralık 23, 2018
Nisan 24, 2018
Şubat 9, 2018