Cuma , 23 Nisan 2021
Lidar, Light Detection and Ranging kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir tanımdır Türkçesi ise lazer ile tarama ve ölçüm olarak çevrilebilir. Lidar kendi içinde çeşitlendirilmektedir, havadan lazer ışınlarını kullanarak yerölçümleri yapmaya yarayan bir sistemler ile havadan uydu sistemleri veya uçaklardan, vb hava taşıtlarından yapılmaktadır. Yersel Lidar sistemleri ile sehpa veya bir araç üstünden bina yüzeylerinin profilini çıkartmaya yarar.
Lidar lazer ışınları ile çalışır Lidar cihazından çıkan ışınlar yüzeye çarparak geri yansıma yaparlar aradaki zaman farkından ise yüzeyin uzaklığı belirlenerek kaydedilir bu şekilde saniyede binlerce lazer demeti yüzeye gönderilerek yüzeyin nerdeyse tamamı üç boyutlu olarak nokta bulutu olarak modellenir. Oluşturulan bu nokta bulutu değişik Lidar yazılımları işe yüzey kaplama uygulamalarına tabi tutularak modelin birebir aynısı sayısal ortamda üretilmiş olur.
Havadan Lidar sistemleri ise oldukça farklıdır, çalışma mantığı aynı olmasına rağmen lazer ışını gönderen cihaz yersel Lidar sistemlerinde sabitken, hava lidar sistemlerinde ise hava aracı üzerinde hareketli olduğu için bu hareketin bilinmesi gerekmektedir. Bu sebeple hava araçlarında konum bilgisinin ve uçağın dönüklüğünün bilinmesi gerekmektedir, hava Lidar sistemlerinde bir Gps cihazı ve bu dönüklüğü kaydeden bir sistem bulunur IMU,Lidar sistemi lazer ışınını gönderdiği anda Gps sistemi konumu aynı anda kaydeder bu şekilde yersel noktaların koordinatlı olarak konumu ve yüzey üzerinde olan bütün doğal ve yapay herşey ölçülebilir.
Lidar sistemleri genellikle Haritacılık, İnşaat, Otoyol, Enerji nakil hattı, Ormancılıkta, Demiryolu inşaatları güzegahları ölçümlerinde kullanılmaktadır. İlgili yüzeyin havadan üç boyutlu olarak alınan arazi yüzey modeli üzerinde bulunan detaylar görülebilir bu şekilde hassas projelendirme çalışmaları yapılmaktadır.
Ocak 29, 2021
Nisan 5, 2020
Mart 20, 2020
Mart 19, 2020