Pazar , 18 Nisan 2021
Son günlerde sıkça duymaya başladığımız ve ileride daha sıklıkla duyacağımız Kuantum bilgisayar kavramı nedir, ne işe yarar ve nasıl çalışır, normal bilgisayarlardan farkı ne? gibi bir çok sorunuzun cevabını bu yazıda öğreneceksiniz. Kuantum bilgisayar ile ilgili olarak vereceğimiz bilgilerden sonra, kavramı daha iyi anlayabilmeniz için videolar ile desteklenecektir. İlgili videoları yazımızın en alt kısmında bulabilirsiniz.
Kuantum bilgisayarları öğrenmeden önce, normal bilgisayarların çalışma prensiplerini öğrenmemiz gereklidir. Normal bilgisayarlarda, tüm işlemler ikili sisteme göre yapılır, ve çok basit bir mantık üzerine kurulmuş bu sistemde sadece 1 ve 0 kavramları vardır, bir devrede elektrik yükü varsa 1 değilse 0 olarak değerlendirilir ve tüm sistem bu ikili elektronik sistem üzerine kuruludur. Normal bilgisayarlarda, bu mantıksal sistem üzerinde binlerce mantıksal anahtarın bir araya gelmesi ile oluşur ve temelinde var yada yok olarak iki seçeneğe dayanır.
Ne kadar gelişmiş olursa olsun dünyadaki tüm bilgisayarlar, bu çalışma mantığına dayanır. Kuantum bilgisayarların farklı olmasının sebebi ise, çalışma sistemlerinin yapısal olarak tamamen farklı olmasıdır.
Bir bilgisayar çalışma sistemi için en küçük birim Bit (Binary Digit) kelimesinden türetilen bir veri kümesidir ve 8 karakterden oluşan bir yapısı vardır (01011001) şeklinde bir bit, sadece bir harf yada rakama gelecek şekilde işlem görür. Bitler birleşerek byte, kilobyte, megabayt .. şeklinde birleşerek daha büyük veriler içeren anlamlı işlemleri oluşturur. Ama temelde 1 ve 0 her zaman var yada yok şeklinde işlem görür.
Kuantum bilgisayarlarda ise durum farklıdır, durumda kesinlik bulunmaz, normal bir yerine buna kuantum bit kavramı bulunur. Bir durumun 1 veya 0 olması durumu, değişkendir, kuantum bitlerin alacağı pozisyon ve her ikisi de olabileceği gibi, ikisi de olmayabilir, buna süperpoziyon adı verilir. Bu durum bize bazı alanlarda inanılmaz bir güçlü ve farklı programlama yeteneği kazandırır ve yapılacak işlemlerin hızını ve becerisini ciddi anlamda arttırmaktadır.
Ocak 29, 2021
Nisan 5, 2020
Mart 20, 2020
Mart 19, 2020