Pazartesi , 1 Mart 2021
Koordinat nasıl bulunur, Coğrafi koordinat ve enlem boylam arasındaki farklar nelerdir? Itrf koordinat sistemi nedir, koordinat dönüşümleri nasıl yapılır? Koordinat konusunda genel ve yararlı bilgilere ulaşabileceksiniz, ayrıca koordinat tipleri ve koordinatlar arası dönüşümler ve bir haritada koordinat nasıl bulunur, göreceksiniz.
Koordinat, Dünya üzerindeki bir noktanın, belirli bir referans noktasına uzaklığıdır. Bu şekilde x ve y olarak iki değere sahip herhangi bir noktayı Dünya üzerinde rahatlıkla bulabiliriz. Koordinatlar her şekilde 3 değer alır, bu değerler X,Y ve Z değerleridir. Bir referans noktasına göre çeşitli koordinat sistemleri bulunur. Bu sistemler kendi içlerinde Metrik ve açısal değerler almasına göre değişirler.
Koordinat çeşitleri içinde en farklı olanları Coğrafi koordinat sistemleridir, bu sistemde referans noktası yer kürenin merkezidir ve bu merkezden çıkan bir doğrunun merkez enlem ve boylamları ile yaptıkları açı olarak belirtilir bu yüzden coğrafi koordinatlarda derece ve dakika kavramları vardır. Derece cinsinden açı değerleridir. Coğrafi koordinatlar, bir çok yerde kullanılmaktadır, örneğin popüler Google Earth programında verilen koordinatlar Coğrafidir.
Coğrafi koordinatlar, gösterim şekillerine göre derce dakika cinsinden gösterilir, aynı zamanda ondalıklı sayı olarakta gösterilmektedir, Bu iki gösterim birbirlerine rahatlıkla çevrilebilir. Google earth her iki gösterim şeklini desteklediği gibi, Itrf metrik sistemini de destekler.
Aşağıdaki yer işareti, coğrafi koordinat sisteminde bir noktanın değerleridir, Google Earth programı varsayılan olarak Coğrafi koordinat sistemini kullanılır. Coğrafi koordinat sistemlerinde Enlem, Kuzey olarak belirtilir ve N olarak yazılır, Türkçede ise K yazılır ve Kuzey anlamında kullanılır. Boylam ise Doğu East ile ifade edilir, ingilizce E olarak yazılır, Türkçede D yazılır. Bunların dışında diğer yönlerde vardır ama Türkiye için koordinat sistemi Kuzey ve Doğu olarak belirlenir, Türkiye bu koordinat sisteminde bu zone’da kalır.
Google Earth seçenekleri içinde Enlem ve boylam seçenekleri sunar, bunlar aşağıdaki şekilde gösterilmiştir. Bu seçenekler içinde Ondalık derece, seçeneği web tabanlı uygulamalarda da kullanıldığı için tercih edilmektedir.
Google Erath ayarlardan ondalık seçildiğinde, program üzerinde bir nokta atıldığında, bu sefer koordinatlar aşağıdaki şekilde gösterilecektir. Nokta aynı yere ait ve değerleri aynı olmasına rağmen, matematiksel işlemlerde kullanılması daha kolay olduğu için ondalık gösterim tercih edilmektedir.
Enlem/Boylam göster ayarlarından; Evrensel enlem merkatörü seçildiğinde ise Itrf Sisteminde 6 Derecelik koordinat dilimine ait koordinatlar gösterilir. Bu koordinat sisteminin diğer, coğrafi koordinat sisteminden ayıran önemli özellik ise Metrik olmasıdır, yani açısal bir değer değil, sayısal bir değer ifade eder ve iki nokta metamatiksel hesaplamalarda kullanılabilir. Örneğin koordinatı bilinen iki nokta arasındaki mesafeyi sadece bu koordinat değerlerinden kendimiz de hesaplayabiliriz.
Bunun dışında koordinatlar birbirleri arasında dönüşebilirler, Coğrafi ve diğer sistemler arası dönüşümler olabileceği gibi, aynı koordinat sistemleri arasında farklı Datumlara sahip sistemlerde birbirlerine dönüşebilmektedirler. Bu dönüşüm işlemler ise bir programdan yada Online Coordinate Convereter uygulamaları ile yapılabilir. Koordinat dönüşümü için örnek bir web tabanlı uygulamada Coğrafiden, ondalık ve 6 derecelik sistemlere dönüşüm ve Google Erath dosyası oluşturma gibi hizmetleri veren bir uygulamayı inceleyebilirsiniz. http://www.earthpoint.us/Convert.aspx
Koordinatlarla uğraşıyorsanız, mutlaka Google Earth programı ile tanışın, Dünya üzerinde dilediğiniz noktanın koordinatını bulabilir ve nokta yada çizgi olarak kaydedebilir ve Kml, kmz formatlarında da bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
Ocak 2, 2019
Aralık 23, 2018
Nisan 24, 2018
Şubat 9, 2018