Perşembe , 21 Ocak 2021
İzale-i Şuyu (İzale-i Şuur Değil), ortaklığın giderilmesi için açılan bir dava türüdür. Bir taşınmaz üzerinde bulunan birden fazla sahip, taşınmazı bölüşmek veya faydalanmak istediklerinde diğer sahiplerin rızasını almak durumundadırlar. Taraflar aralarında bir anlaşmazlık yaşarlarsa örneğin satış işlemi yapmak istediklerinde bir tarafın yanaşmaması durumunda satış gereçekleşmez bu durumda diğer tarafların yapması gereken şey İzale-i Şuyu yani Ortaklığın giderilmesi davası açmaktır.
İzale-i Şuyu davaları Türk Medeni Kanunu (TMK) kapsamında değerlendirilir. İzale-i Şuyu davalarına Sulh Mahkemeleri bakmaktadır. İzale-i şuyu işleminde ortaklar sahip oldukjları malları bölüşmek istediklerinde söz konusu taşınmazın bölüştürülmesine imkan varsa bu işlem yapılır, ancak söz konusu taşınmazın bölüştürülmesi mümkün değil ise satılarak değerinin sahiplik oranlarında paylaştırılması gerçekleşir. Satış Açık Arttırma yoluyla yapılır.
İzale-i Şuyu davası açabilmek için söz konusu taşınmaza ait taraf olmak gerekmektedir, dışarıdan bir kişi başvuru yapılamaz. Ortaklığın giderilmesini isteyen hissedar, taşınmazın bulunduğu il veya ilçedeki Sulh Mahkemesine başvurarak dava açarlar. Bilirkişi taşınmazın değer tespitini yaparak rapolar ve belirlenen bir günde açık arttırma yapılır, ve taşınmazın tamamaı satılarak hisseleri oranında herkes payını almış olur.
Ocak 2, 2019
Aralık 23, 2018
Nisan 24, 2018
Şubat 9, 2018