Salı , 19 Ocak 2021
Araçlarda kullanılan ve kaza esnasında mili saniyeler ile ölçülebilen zamanlarda açılarak çarpma etkisini azaltmaya yarayan bir emniyet teknolojisidir. çarpma anında ani hız değişikliğini algılayarak esnek bir kumaşa dolan hava ile sürücü ve yolcuları çarpma etkisine karşı korumayı amaçlar. İlk hava yastığı teknolojisi 1975 Buick Electra modelinde kullanılmıştır tabiki o zamanki adı Airbag değil ACRS idi. 1974 yılında patenti alınan bu sistemin adı “Air Cushion Restraint System” idi.
Yıllar içinde bu teknolojide gelişerek araç içindeki sayılarıda artmaya başladı. Peki bu emniyet cihazı nasıl çalışır?
Hava yastığı Airbag şu şekilde çalışır, hava yastığının en önemli ve iş gören parçası hava şişiricisi denilen parçasıdır, bu silindire benzer bir şekilde ve üzerinde iki adet soket girişi ve aksi yönde de kumaşın çıkış yapacağı nokta olan preslenmiş bir parçadır.
Bu parçada bulunan iki adet soket girişi çarpmayı algılayan sensörden gelen sinyallerin girişini sağlar, elektrik sinyali geldiğinde şişirici de bir takım reaksiyonları tetikler ve airbag çalışır.
Elektirk sinyali geldiğinde soketlerin bağlı olduğu soketlerin iç bölümünde küçük bir patlama olur, bu patlama sonrasında soketlerin dışında kolay yanıcı özelliği olan kimyasal maddeler tutuşur ve şişirici içinde bulunan yeşil hap şeklinde patlayıcılar vardır, bunlar saniyenin 30 da 1 de patlar ve ortaya Nitrojen gazı çıkar ve soket içinde bulunan deliklerden çıkarak kumaşı doldurur.
Bu kimyasal reaksiyonun ana maddesi ’sodyum azide’dir, yani NaN3. Normal şartlarda durağan olan bu molekül ısıtılınca anında ayrışır ve ortaya nitrojen gazı çıkar. 130 gramından 67 litre nitrojen çıkar ve 0,03 saniyede hava yastığı şişer.
Hava yastıkları yapımı oldukça karaşık ve teknoloji gerektiren bir durumdur, aracınızın aniden oluşan hız kaybını algılayan ve bu andan itibaren 0,03 saniyede yaşanan kimyasal reaksiyon sonucu hayatınızı kurtaran bu teknoloji zamanla daha da gelişmiştir. Sürücü yada yolcu ağırlıklarına göre çift patlayıcılı sistemler geliştirilmiştir, şişirici içinde iki adet farklı patlama derecelerinde kimyasal içeren bölümler sürücünün ağırlığına göre patlayarak kişiye göre özel koruma sağlayabilmektedirler.
Ocak 2, 2019
Aralık 23, 2018
Nisan 24, 2018
Şubat 9, 2018