Pazartesi , 18 Ocak 2021
Harita Dünya üzerinde bir toprak parçasının tamamının yada belirli bir bölümünün ölçekli şekilde küçültülerek bir kağıt yada sayısal (dijital) olarak saklanmasını ifade eder. Haritanın birçok çeşidi bulunur, bunlar Ülke sınırlarını gösteren Siyasi haritalar, askeri amaçlı haritalar, Halihazır gibi yeryüzündeki detayların gösterildiği haritalar olabileceği gibi, Tematik, ısı veya meteorlojik amaçlı haritalarda olabilir. Haritalar hangi şekilde olursa olsunlar haritada değişmeyen tek şey Ölçek kavramıdır. Haritanın mutlaka bir ölçeği olmalıdır. Ölçek nedir. Ölçeksiz harita olmaz.
Haritalar çok büyük ölçekte olabileceği gibi küçük ölçekli haritalrda bulunur. haritalardaki ölçek büyüdükçe gösterdiği alan da büyür ancak detaylar azalır. Ölçek küçüldükçe ise detaylar artar ancak gösterdiği alan küçülür. Haritalar da olmazsa olmaz bazı kavramlar vardır, bunlar ölçek bilgisi, yön işaretleri, yapım yılı, koordinat çeşidi ve harita bölgesi gibi kavramlardır. Bu kavramlar haritadan faydalanmak isteyenler için oldukça önemlidir.
Haritalar yeryüzü parçasının ölçüm teknikleri kullanılarak ölçülmesi ve daha sonra elde edilen verilerin biraraya getirilmesi suretiyle bir kağıda çizilmesi işlemlerini kapsar. Harita yapımında çeşitli ölçüm teknikleri kullanılır. Gelişen teknoloji ile birlikte lazerli ölçüm metodları ve Uydu Gps sistemleri devreye girmiştir. Bu şekilde daha hızlı ve doğruluğu milimetre hassasiyetinde haritalar üreteilebilir.
Haritalarda önemli bir kavramda doğruluk kavramıdır. Haritanın yetkili kurumlarca onaylanması gerekmektedir. Bu yüzden bir harita yapıldıktan sonra ilgili kurum tarafından onaylanır. Haritaların büyüklüğü sebebiyle bazen tek bir kağıt üzerinde gösterilmesi mümkün olmaz bu durumda devam eden ve birbirini takip eden diğerbir kağıda çizilir bu kağıtlarada Pafta ismi verilir, ve paftalar birbirlerine uyumlu olmalıdır. Pafta nedir.
Nisan 5, 2020
Mart 20, 2020
Mart 19, 2020
Mart 19, 2020