Pazar , 7 Mart 2021
Dropbox adını bugünlerde daha sıkça duymaya başladığımız bir bulut depolama servisi, Dropbox birçok Android tablet üzerinde kurulu gelmekte, merak edip tıklayanlar için giriş bilgileri isteyen bir ekran çıkınca eminim kapatılan ve birdaha adını başka bir yerde okuduğumuzda evet dropbox diye birşey vardı sahi neymiş o diye merak edip araştırma yapanlara ve şuanda bu yazıyı okuyanlar için Dropbox nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır, avantajları ve dezavantajları varmıdır gibi temel bazı sorulara cevaplar bulabileceksiniz. Şimdi Dropbox’tan biraz bahsedelim. Dropbox bir bulut depolama hizmeti veren ve tüm platformlardan erişim yaparak ortak klasörlere erişim yapabileceğiniz ve dolayısıyla belge, bilgi ve dökümanlarınıza ulaşabileceğiniz bir yere kadar ücretsiz, fazlasını istiyorsanız ücretli kısmıda olan bir hizmettir.
Dropbox ücretsiz olarak 50 GB alana kadar bir depolama alanı sunmaktadır. Dropbox’a kayıt olduğunuzda size ücretsiz olarak 2GB alan tanımlanıyor ve Dropbox’a ait küçük bir programı kurmanızı istiyor bu program Dropbox’u bilgisayarınızda normal bir klasör dizini gibi kullanmanıza olanak sağlıyor ve bu klasör içine sakladığınız verileri, internet bağlantısı kurulduğunda otomatik olarak senkronize ediyor, işyerinde bilgisayarınızı açarak Dropbox klasörüne girdiğinizde ise klasör içinde bulunan dosya simgesinin altında küçük bir güncelleme işareti belirliyor ve belli bir süre sonra dosyanızın senkronize olduğunu görüyorsunuz, bu işlem için sizin bir işlem yapmanıza gerek yoktur, dropboz bu işi otomatik olarak yapmaktadır. Bu işlem Tablet, Akıllı telefon ve diğer desteklenen cihazlar içinde geçerlidir. Dropbox’a erişmek için mutlaka bir program kurmanız gerekmez, Web üzerinden oturum açarak ta Dropbox’unuza ve klasörlerinize erişebilirsiniz. Buradan bir klasörü veya dosyayı paylaşabilir, eposta olarak gönderebilir ve ya manuel olrak download edebilirsiniz, yada size gelen bir Dropbox linkini isterseniz kendi bilgisayarınıza yada Dropbox klasörüne indirilmesini sağlayabilirsiniz.
Dropbox aslında Google Drive hizmetine çok benzer, siz dosyalarınızı Dropbox klasörüne kopyaladığınızda hem bilgisayarınızda hemde Dropbox sunucusunda bu dosyalar yedeklenir, bu yüzden yabancı veya başkaları tarafındanda kullanılan bilgisayarlarda Dropbox oturumu açarken kurulum yapmak yerine Web üzerinden erişmeniz daha mantıklı olacaktır.
Dropbox nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır hakkında bilgilerimizi sunmaya çalıştık şimdi ise güvenlik ile ilgili boyutu hakkında bilgi vermeye çalışalım. Dropbox güvenli değilmi? Dropbox amatör hacker diyebileceğimiz kişilere, yada web üzerindeki saldırılara karşı bilgisayarınızda yada tabletinizde ne kadar önlem alıyorsanız ve güvenliğinizi ne kadar sağlıyorsanız o kadar güvenli bir hizmet, yani mail hesabınız yada Facebook’unuz ne kadar güvenli ise Dropbox’da o kadar güvenlidir, ancak bu günlerde Dropbox’un Gizlilik ile ilgili tartışmalarda sıkça yer aldığınıda söylemek isteriz, Gizli NSA belgelerini medyaya ifşa eden Edward Snowden tarafından yapıldığı ileri sürülen bir iddaya göre ABD gizli servisleri tarafından kullanılan PRISM, XKeyscore ve Tempora gibi Internet izleme programları tarafından izlenmesine karşı gerekli önlemleri bilerek almadığını belirtmiş.
Bu kısmı not olarak ilettikten sonra ise kişisel gizliliğinizi korumak adına sizin yapmanız gerekenler olduğunu hatırlatalım. Özellikle Dropbox kullanıcıları için kişisel bilgiler, Bankacılık işlemlerine ait şifre vb. belgeler, özel hayatınıza ait resimler ve videolar, yasal olarak telif hakkı ile korunan materyaller, müzikler, e-kitaplar ve filmler vb. belgelerin Dropbox üzerinde barındırılması ve paylaşılması önerilmez ve yasal sonuçlarda doğruabilir. Bunların dışında ise diğer dosya, belge ve dökümanlarınızı saklayabilir, erişebilir ve paylaşabilirsiniz. Dropbox dökümanlarınıza evden, işten veya internet erişiminin olduğu heryerden ve tüm platformlardan erişmeniz mümkün olmaktadır.
Ocak 29, 2021
Nisan 5, 2020
Mart 20, 2020
Mart 19, 2020