Cng – Cng Sıkıştırılmış doğalgazdır. Compressed Natural Gas kelimelerinin kısaltmasıdır. Doğalgazın ulaşamadığı bölgelere Doğalgaz kullanılmasını sağlamak için doğalgaz 200 ila 300 bar basınçla sıkıştırılmak suretiyle basınçlı kaplarda saklanarak kullanıma sunulan ürüne Yoğunlaştırılmış doğalgaza verilen isimdir. Kullanımı ise içinde varolan basınçın düşürülmesi ile doğalgazın kullanıldığı heryerde kullanılabilir. CNG benzin ile kıyaslandığında karbon salınımı daha az olduğu için çevre dostu bir üründür.
CNG yakıt olarak 650 C’de yanar bu sebeplede herhangi bir patlama tehlikesi bulunmamaktadır. CO oranı % 0 olduğu için çevreye dost bir alternatif yakıttır. CNG araçlarda yakıt sağlayıcı sistemlerle kullanılmaktadır, CNG’li bir araç, benzinle çalışan araçlara göre %60 – %70 oranında Lpg ile çalışan araçlara göre ise %30 daha tasarrufudur. Ayrıca motora hiç bir zararı olmaz ve CNG kullanımında ortalama 35-40 bin km. de bir yağ değişimi yapılır, motor ömrünü uzatarak yüksek performans sağlar.
Cng ilk kurulum ve depolama maliyetleri gözönüne alındığında kullanım için önemli bir yatırım gerektiren ve kullanımda bazı dönüşümlerin yapılması gerektiği için Türkiye pazarında kullanımı oldukça kısıtlı bir üründür. Avrupda’da ve Dünyada Cng kullanımı desteklenmekte ve yaygınlaştırılmaktadır. Sağladığı avantajlara bakılarak devlet desteği ve yapılacak teşviklerle CNG kullanımının arttırılması hem çevreye daha az zarar verecek hemde uygun maliyetlerle kullanıcıların daha az yakıtla daha fazla mesafe katetmeleri sağlanacaktır. Konutlarda, işyerlerinde ve büyük sanayi kuruluşlarında Cng kullanımı da diğer petrol ürünlerine göre oldukça avantajlıdır.
Araçlarda Cng kullanımı
Cng dönüşümü yapılan veya fabrika çıkışlı olarak Cng sistemlerini kullanan araçlar mevcuttur, ancak bu araçlar için özel doğalgaz istasyonları kurulmalıdır bu yüzden pazar payları yavaş genişlemektedir. Ancak Türkiyede Cng sistemli araçların sayısı artmaktadır ve dolum istasyonlarıda açılmaktadır.
Dökme Cng nedir
Dökme Cng sıkıştırılmış olan doğalgazın çeşitli depolama araçları ile doğalgazı olmayan bölgelere taşınması işlemine denir, gaza uzak olan bölgelere basınça dayanıklı araçlarlayardımıyla taşınması ve burada kullanılması işlemlerini kapsar. Cng ile çalışan sanayi tesislerinde, asfalt üretim tesislerinde kullanım alanları bulunmaktadır. Türkiye’de bu alanda bazı firmaların yapmış oldukları çalışmalar vardır ve CNG kullanımı gittikçe yaygınlaşmaktadır.