Pazar , 17 Ocak 2021
Sofralarımızın vazgeçilmez yemeklerinden olan bulgurun faydaları saymakla bitmiyor. Hem ucuz oluşu hemde pratik oluşu, çeşitli yapım şekilleri dolayısıyla bulgurun vücuda faydaları nelerdir. Bulgur buğday; öz, kepek olmak üzere 3 bölümden oluşmaktadır. Bulgurun en besleyici kısmı ise kepek bölümüdür. Buğday ayrıca B12 haricinde tüm B vitaminlerini içermektedir, ayrıca, çinko , magnezyum, krom gibi mineralleri de bol miktarda barındırmaktadır. Bunların dışında bulgur selenyum açısından da zengin bir besindir.
Bulgurun Faydalarından diğer bir konu oldukça yüksek miktarda lif içermesidir, bu durum bulgur için bağırsakları çalıştırması ve tok tutucu özelliği gibi faydalı özellikleride bulunmaktadır. Bu sebeple kilo vermek isteyenlerin diyet listelerinde mutlak bulunması gereken besinlerin başında gelir. WHO ( Dünya Sağlık Örgütü ) ‘ne göre sağlıklı olan ve kalmak isteyenlerin günde 25-30 gr lif ihtiyacı vardır ve bunun önemli bir kısmı bir öğündeki bulgur pilavından alınabilir.
Beriberi hastalığının önlenmesinde düzenli olarak tüketilmesi gereken bir besin maddesidir. Hamile bayanların gerek duyacığı Folik asit desteği açısından da zengindir. Ayrıca yapısında bulunan B1 vitaminleri sinir sistemimizi korumaya yardımcı olmaktadır.
Bulgur Glisemik endeksi düşük gıda kategorisine girmektedir, bu demektir ki bulgur sizi diğer bazı gıdalara göre daha uzun süre tok tutar ve kana yavaş karıştığı içinde şeker oranını ani yükseltmez ve şeker hastalarına tavsiye edilir. Bulgurun ayrıca birçok yemek ve meze şeklinde yemek yapımlarında kullanılır.
Ocak 2, 2019
Aralık 23, 2018
Nisan 24, 2018
Şubat 9, 2018