Cuma , 23 Nisan 2021
4982 sayılı Bilgi edinme kanunu neler getirir, neler hakkında bilgi edinebiliriz, bilgi edinmek için nasıl başvuru yapabiliriz gibi sorularınıza genel cevaplar bulabilirsiniz. Bilgi Edinme Kanunu 9/10/2003 tarihinde yürülüğe girmiş kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının faaliyetlerinde uygulanmaktadır. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından uygulanan sınavlara ait soru ve cevaplar bu kapsam dışında tutulmuştur, yani Ösym tarafından yapılan sınavlara ait sorular ve cevaplarını Bilgi edinme kanunu kapsamında talep edemezsiniz, talep etmeniz durumunda ise işleminiz bu kapsamda değerlendirlmez.
Bilgi edinme Kanununda Herkes bilgi edinme hakkına sahiptir ve Başvuru yapılan kamu kurum veya kuruluşu bu başvurulara bazı istisnalar dışında cevap vermek, talep edilen bilgi, belgeyi vermek ve gerekli tüm idari tedbirleri almakla yükümlüdür.
Bilgi edinme kanunundan yararlanmak isteyenler başvurularında başvuru sahibinin adı ve soyadı, imzası, oturma yeri veya iş adresini, başvuru sahibi tüzel kişi ise tüzel kişinin unvanı ve adresi ile yetkili kişinin imzasını ve yetki belgesini içeren dilekçe ile istenilen belge veya bilgiyi belirten bir dilekçe ile ilgili kuruma başvurmalıdırlar. Talep edilen bilgi veya belge başvuru yapılan kurumun sorumluluğunda yani görev alanında olmalıdır. Kamu kurum veya kuruluşları özel ayrı veya özel bir çalışma, araştırma, inceleme ya da analiz gerektiren ve bu çalışma sonucu elde edilebilecek bir bilgi veya belge için yapılacak başvurulara olumsuz cevap verebilirler.
stenilen belge veya bilgi çeşitli yollarla ilan edilmiş ve zaten kamuya açıklanmış ise aynı bilgiler talep edilemez, ancak bu bilgi ve belgelerin nezaman ve hangi yolla ilan edildiği bilgisi istenebilir. İstenilen bilgi gizli yada gizlilik içeren kısımlara sahipse, sadece gizli olmayan kısımları talep edilene verilebilir. Başvuru sonunda talep edilen belgenin onaylı bir kopyası verilir. Kopyasının alınmasının fiziksel olarak mümkün olmayan hallerde ise belgeye ait not alma, fotograf çekme, ses kaydının alınabilmesi gibi durumlara izin verilebilir, bu işlemler için gerekli ücretler talep eden kişiden tahsil edilmektedir.
Başvuruya olumlu cevap alanlar için istenilen bilgi veya belgeye 15 gün içinde erişim izni verilir. 15 gün içinde belirtilen ücret ödenmezse başvuru sahibi talebinden vazgeçmiş sayılır.
Açıklanması hâlinde Devletin emniyetine, dış ilişkilerine, millî savunmasına ve millî güvenliğine açıkça zarar verecek ve niteliği itibarıyla Devlet sırrı olan gizlilik dereceli bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkı kapsamı dışındadır ait soru ve cevaplar bu Kanun kapsamı dışındadır. Açıklanması ya da zamanından önce açıklanması hâlinde, ülkenin ekonomik çıkarlarına zarar verecek veya haksız rekabet ve kazanca sebep olacak bilgi veya belgeler, bu Kanun kapsamı dışındadır.
Açıklanması ya da zamanından önce açıklanması hâlinde, ülkenin ekonomik çıkarlarına zarar verecek veya haksız rekabet ve kazanca sebep olacak bilgi veya belgeler, bu Kanun kapsamı dışındadır.
Ocak 29, 2021
Nisan 5, 2020
Mart 20, 2020
Mart 19, 2020