Pazar , 28 Şubat 2021
B12 Vitamini nedir? Eksikliği ve fazlalığı ne gibi zararlar verir? B12 Vitamini nelerde bulunur ve Vücudumuzda işlevleri nelerdir?
B12 Vitamini, Literatürdeki adı Siyanokobalamin’dir. B12 Vitamini en fazla hayvansal gıdalarda bulunur ancak bazı bitkiler ve sebzelerde de bulunmaktadır. Özellikle Soya B12 yönünden oldukça zengindir. Vejeteryan kişilerde B12 Vitamini eksikliği görülebilir, Bu yüzden bu Vitamini dışarıdan almaları gerekebilir.
B12 Yönünden zengin diğer bitki ise Spirulina’dır, İpliksi yapıya sahip birden fazla çeşidi olan bir yosundur ve birçok faydası bulunur. Bknz. Spirulina Nedir?
B12 Vitamini, sinir sistemi üzerinde etkilidir, ve doğurganlıkta önemli rol oynar ayrıca hücre oluşumlarında etkilidir ve Hafızanın güçlenmesinde önemli rol oynar.
B12 Vitamini eksikliği genellikle eksik beslenme ile oluşmaz, midede sentezlenemesi sonucu, emilimi sağlanamaz ve bu bir sindirim sistemi ile alakalı bir problem dolayısıyla olur.
B12 eksikliğinde insan vücudunda Kronik Yorgunluk, depresyon, hafıza problemleri, baş dönmesi, kalp çarpıntısı, sinirsel rahatsızlıklar, kansızlık, karaciğer büyümesi, ve omurilik yıpranması gibi sorunlar oluşturabilir. En önemli etkisi ise sinirleri saran Miyelin incelmesi ve hatta tamamen kaybı ile birlikte felçe kadar gidebilen sonuçlar doğurabilir. Bknz. Miyelin Nedir?
B12 Vitamini hayvansal gıdalarda bulunur, Dana eti, ciğer, yumurta, süt ve süt ürünlerinde, deniz ürünlerinde yoğunlukla bulunur.
Ocak 2, 2019
Aralık 23, 2018
Nisan 24, 2018
Şubat 9, 2018