Cumartesi , 6 Mart 2021
Hususi otomobiller için 2 senede bir, ticari araçlar içinse, yılda bir kere muayene olması ve bu muayenede geçer özelliklere sahip olması, yasal bir zorunluluktur. Araç muayenesi olmadan trafikte dolaşamaz ve görüldüğü yerde bağlanarak otoparka çekilir ve cezai işlem uygulanır. Araç muayenesi için Tüvtürk istasyonlarından randevu alınarak, belirlenen saatlerde muayene işleminin yapılması zorunludur.
Araçlar kullanımlara bağlı olarak, bazı aşınmalar, bozulmalar, deformasyon veya gevşemeler gibi yıpratıcı özellikler gösterir, araç muayenelerinde bu durum tespit edilir ve bu sorunlardan önem arz edenler Ağır kusur, diğerleri ise Hafif kusur olarak tespit edilir. Ağır kusurlar Muayeneden geçmemesine ve bu arızaların giderilmesini zorunlu kılar, Hafif kusurlar ise, muayeneden bu kusurlar ile geçilmesine engel olmaz.
Araç muayene işleminde dikkat etmeniz gerekenler, hangi arızaların Ağır kusur olduğunuz bilmeniz gerekmektedir, buna göre, Araç Muayene işlemine girmeden önce, bu arızaları düzeltmenizi sağlayacaktır.
Araç Muayene için sadece iki hakkınız vardır, Araç Muayene işleminden geçmeyen bir araç bir kez daha muayene işlemine Ücretsiz girer ve gene ağır kusurlu olarak kalırsa, tüm Araç Muayene işlemleri ücreti dahil baştan yapılır.
Araçta ağır kusur olarak nitelendirilen bir çok arıza ve eksiklik olabilir, bunlar genel başlıklar altında ve en çok görülen Ağır kusurlar nedenleri belirtilecek ve tüm kusur listesi ekte paylaşılacaktır.
Araç ruhsat bilgileri, araç ile aynı değilse bu ağır kusurdur, araç rengi, modeli, koltuk sayısı, araç sınıfı farklı ise aracınız muayeneden geçmeyecektir. Araç ruhsatında şasi no okunmalı ve kazınmış, tahrip edilmiş olmamalıdır.
Aracın muayeneden geçmesi için frenlerinin yönetmelikte belirlenen özelliklerde olması gerekmektedir. Fren etkisinin ön fren arka frenler olmak üzere fren sisteminin uygun monte edilmiş olması frenlerinin etkisinin çok düşük yani çok fazla olmaması kabul edilebilir bir düzeyde olması, savrulma ve yalpalama değerleri ve kademe değerlerinin de tam olması gerekmektedir. Bunun için araç muayenesine girmeden önce bir fren muayenesinden geçmeniz frenlerinizi kontrol etmenizde fayda vardır. Bir arcın ağır kusurlu değerlendirilmesinde başlıca sebeplerden biriside Fren sistemidir.
Araç muayenesinde karşılaşılan ağır kusurlardan en sık karşılaşılan sistemlerden biriside Direksiyon sistemleridir. Buna göre direksiyon son dayaması yoksa, basınç emniyet Valf’ıçalışmıyorsa direksiyonu son dayaması yoksa, hasarlı ya da tamir edilmemişse, tutukluk yapıyorsa geri dönmüyorsa veya zor çalışıyorsa, kilitlenme noktaları yoksa sabit dururken ekleme noktası yoksa ya da direksiyon simidi boşta ise araç ağır kusurlu olarak değerlendirilir.
Lastik ebatlarını aynı aks üzerinde aynı ölçülerde olmalıdır, farklı ölçülerde bir aks üzerinde lastik varsa bu bir ağır kusurdur. Lastik dişlerinin aşınmalarının bir standartta olması gereklidir, lastiklerin aşınmamış, patlamamış ve yarılmamış olası gibi özelliklere de bakılması gereklidir.
Farlarınızın ayarlı olması, tam olarak aydınlatma yapıyor olması gereklidir. Aynı şekilde, sinyallerin çalışıyor ve işlevlerini yerine getiriyor olması da gereklidir.
Ön cam onaylı olmalıdır. Öncam:sürücünün görüş alanında görüşü engelleyecek şekilde hasar var bunlar ağır kusurdur.
Dış dikiz aynaları, solda yok ağır kusurdur, sağda yok ise hafif kusur olarak değerlendirilir.
Ön cam sileceğiniz yok veya çalışmıyorsa ağır kusur olarak değerlendirilir.
Ocak 29, 2021
Nisan 5, 2020
Mart 20, 2020
Mart 19, 2020