Cumartesi , 27 Şubat 2021
Aciller ücretli mi? Özel hastanelerin acil servisleri de ücretsiz midir? Acil haller hangileridir? Hangi hastalık yada durumlar acil kapsamında kabul edilebilir? Acil servislerde hastalardan bir ücret talep edilir mi? Ya da hangi hallerde acil servislerdeki hastalardan ücret alınmaktadır. Bir çok kişi tarafından merak edilen bu konu hakkında biraz bilgilendirme amaçlı bir yazı yazdık.
Son günlerde özellikle özel hastanelerde, acil sağlık hizmetlerinin ücretli olduğu yada sosyal güvencesi olmayanların da acil için bir ücret ödemesi gerektiği yönünde şikayetler artmıştır. Bazı özel hastaneler, bu kapsamda hastalardan taahhütname alarak bu durumu yasal bir hale getirmeye çalışmaktadırlar.
Acil servislerde tedavi olmak ücretli mi? İster özel olsun isterseniz devlet yada üniversite hastaneleri olsun, acil durum gösteren hastalardan ücret talep edilmez. Ama burada önemli bir unsurda durumun gerçekten acil olup olmadığıdır.
Acil kapsamında yer alan sağlık hizmetlerinden hiç bir şekilde ücret talep edilemez. Burada önem arz eden konu durumun acil kapsamında değerlendirilip değerlendiril meyeceğidir. Acil olarak değerlendirilen durumlar ise şu şekilde belirlenmiştir.
Hizmet Kapsamında Yer Alan Diğer Acil Sağlık Hizmetleri Bedelinin Tahsili
Madde 37- Yataklı tedavî kuruluşları, acil sağlık hizmetlerinin bedelini hizmet sundukları kişinin ödeme imkanları ve kuruluşlarının tahsil işlemleri ile ilgili usul ve esaslar çerçevesinde tahsil ederler.
(Değişik: RG-24/03/2004-25412) Acil sağlık hizmeti kapsamında hastane öncesi ve hastaneler arası hasta nakil hizmetleri sırasında sunulan hizmetlerin bedeli, bağlı olduğu döner sermaye saymanlığı tarafından hastaların bağlı oldukları resmi veya özel sosyal güvenlik kuruluşlarına tahakkuk ettirilir ve tahsil edilir. Sosyal güvencesi olmayıp ödeme gücü olmayanlardan ücret talep edilmez. [PDF]
Sağlık Uygulama Tebliği’nin “5. Sözleşmesi olmayan sağlık kurum veya kuruluşlarında acil tedavi bedellerinin ödenmesi” başlıklı bölümünde acil hallerin tanımı yapılmıştır.
Bu tanıma göre acil haller; ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda olayın meydana gelmesini takip eden ilk 24 saat içinde tıbbi müdahale gerektiren durumlar ile ivedilikle tıbbi müdahale yapılmadığı veya başka bir sağlık kuruluşuna nakli halinde hayatın ve/veya sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı kabul edilen durumlardır. Bu nedenle sağlanan sağlık hizmetleri acil sağlık hizmeti olarak kabul edilir. [PDF]
Acil servise müracaat yapıldığında hastanın durumunun aciliyet durumunun belirlenmesi işlemi yapılmadan hastaların bir belge yada Taahhütname imzalamamaları gereklidir. Duruma göre acil servise ilk girişte imzalanacak bu belgelerin hukuki bir geçerliliği yoktur, ancak acil durum sonunda bu belgelerin imzalanması durumunda geçerli olabileceği unutulmamalıdır.
Acil haller hizmetlerinde sigortalılardan ek ücret talep edilmemesi gerekmektedir. Sigortalıdan alınan ücret için ellerindeki belgelerle hastanenin bulunduğu ildeki SGK İl Müdürlüğü’ne yazılı müraacat etmeleri gerekmektedir.
Nisan 5, 2020
Aralık 23, 2018
Temmuz 6, 2017
Nisan 20, 2017