Pazartesi , 1 Mart 2021
Ultrason nedir, nasıl çalışırlar, 2d, 3d ve 4d Ultrason teknolojisi nedir, birbirlerinden farkları nelerdir? Ultrason zararlı mıdır? Ultrason bebeğe zarar verir mi? Anne için ultrason zararlımıdır? Üç boyutlu Ultrason ile dört boyutlu Ultrason arasında ne gibi farklar bulunur kısaca değinelim ve sizleri bilgilendirelim.
Ultrason 1970 yıllarda ortaya çıkmış ve ses dalgalarını kullanarak görüntüleme yapılmasına olanak sağlayan bir teknolojidir. Ses dalgaları, bir engel ile karşılaştıklarında geri dönerler ve bu geri dönme hızlarına göre belirli yüzeylerin ortaya çıkması sağlanır, basitçe bu şekilde görüntü alınabilir. Ultrason zararsız ve acısız bir görüntüleme sağlar.
Ultrason sağlık sekteründe, vücut içi organların ve gebelikte fetüsün gelişimine bakmak için kullanılan tek görüntüleme seçeneğidir. Hem anne hemde bebeğin üzerinde bir zarar oluşturmaz ve güvenli bir yöntemdir.
Ultrason ilk yıllarda, teknolojisi gereği renksiz ve boyutsuz olarak görüntüleme sağlamaktaydı, bu görüntüleme o yıllarda ileri bir teknoloji olarak görülsede, günümüzde bu 2d yani iki boyutlu Ultrason olarak adlandırılır. İki boyutta, bir derinlik kavramı yoktur ve düzlemsel olarak sadece tek yüzeyde görüntü vermektedir. Aşağıda 2d bir ultrason örneği görülmektedir.
Teknolojik gelişmeler ile birlikte, ultrason teknolojileri de gelişmeye başlamıştır ve zamanla 3 boyutlu görüntüler veren cihazlar piyasaya çıkmıştır. Üç boyutlu ultrason cihazları her ne kadar 3d olsa da, aslında 2 boyutlu tarama yapmakta, ama görüntülerken bu resmi 3 boyutlu görüntüye çevirmektedirler. Yani 3d ultrason cihazları, 3d görüntüye elde etmek için, var olan 2d görüntüyü işlemek suretiyle elde etmektedirler. Bu durum anlık görüntü alınmasını mümkün kılmadığı için, ultrason işleminden 15-20 dakika sonra bir resim karesi 3 boyutlu görüntü elde edilebilmektedir.
4 boyutlu olarak tanımlanan ultrason cihazları ise 3d görüntüyü Real-Time yani anlık verebilme özelliğine sahip teknolojiye sahiptirler ve günümüzde 4d yani 4 boyutlu ultrason cihazları olarak isimlendirilmektedirler.
Ocak 2, 2019
Aralık 23, 2018
Nisan 24, 2018
Şubat 9, 2018